Sałatka z indykiem i awokado
556 kcal /
2326 kJKalorie
2326 kJKalorie
46 gBiałko
8 gWęglowodany
38 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g kolendry, świeżej
- 10 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
- 150 g awokado pokrojonego na kawałki
- 5 – 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 20 g majonezu
- 400 g filetów z piersi indyka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 10 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić2 s/obr. 8. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szczypiorek, awokado, sok z limonki i majonez, wymieszać3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mięso, dodać sól, pieprz, curry i oliwę, dusić15 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wcześniej rozdrobnione składniki, wymieszać5 s//obr. 2. Sałatkę z indykiem i awokado podawać jako dodatek do potraw lub przekąskę.