Sałatka z gotowanych ziemniaków z miętowo-cytrynowym sosem
372 kcal /
1555 kJKalorie
1555 kJKalorie
8 gBiałko
41 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g ziaren słonecznika
- 10 g mięty, świeżej
- 10 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g ziemniaków, ugotowanych pokrojonych w 2 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej słonecznik. Uprażyć na suchej patelni na średniej mocy palnika, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Miętę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 2.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić. Sos miętowo-cytrynowy przełożyć do miski z ziemniakami, dodać uprażony wcześniej słonecznik, wymieszać kopystką. Podawać jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs.
