Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem
339 kcal /
1419 kJKalorie
1419 kJKalorie
6.7 gBiałko
47.7 gWęglowodany
14.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Cytrusowy dressing: 20
- g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 70 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 6 nasion kolendry
- 10 g octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Sałatka: 75 – 100
- g kaszy bulgur
- 100 g wody
- 2 szczypty soli
- 200 g pomarańczy (ok. 1 szt.), obranej, bez białych błonek, podzielonej na kawałki
- 300 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej w piórka
- 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier, gwiazdkę anyżu, cynamon i nasiona kolendry, gotować bez założonej miarki10 min/100°C//obr. .
- Dodać ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dressing przelać przez koszyczek do innego naczynia. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Umyć koszyczek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać sól, gotować bez założonej miarki3 min/100°C/obr. .
- Dodać wcześniej opłukaną kaszę bulgur, gotować6 min/100°C//obr. . Ugotowaną kaszę pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 5 min. Przełożyć do miski, w której sałatka będzie podawana, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą. Odważyć do niej pomarańczę, koper włoski i cebulę. Sałatkę polać dressingiem, przemieszać kopystką. Odstawić do lodówki do momentu podania. Sałatkę z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem podawać schłodzoną.
