Sałatka z czerwonej kapusty, komosy ryżowej i wegetariańskich kiełbas
150.8 kcal /
631.4 kJKalorie
631.4 kJKalorie
7.7 gBiałko
17.7 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 200
- g komosy ryżowej (quinoa)
- 30 g oliwy z oliwek
- 800 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 500 g czerwonej kapusty pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g wegetariańskich kiełbas pokrojonych w 5 mm plastry
- 1 łyżka maku (opcjonalnie)
- Sos jogurtowy: 250
- g jogurtu typugreckiego
- 150 g majonezu
- 60 g miodu płynnego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej komosę ryżową, następnie przepłukać ją na sitku o drobnych oczkach pod bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego włożyć opłukaną komosę ryżową, dodać oliwę, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować22 min/95°C//obr. . Ugotowaną komosę ryżową odcedzić na sitku, przełożyć do dużej miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 250 g czerwonej kapusty, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się komosa ryżowa.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g czerwonej kapusty, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się komosa ryżowa.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się komosa ryżowa i kapusta, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej kiełbasę. Wierzch sałatki oprószyć makiem. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jogurt i majonez, dodać miód, ocet jabłkowy, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Sos przelać do sosjerki.
- Sałatkę z czerwonej kapusty, komosy ryżowej i wegetariańskich kiełbas podawać z dodatkiem sosu jogurtowego.
