Sałatka z czarnym ryżem, truskawkami i fetą
421 kcal /
1764 kJKalorie
1764 kJKalorie
9 gBiałko
47 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g migdałów, blanszowanych
- 25 g rodzynek
- 40 g oliwy z oliwek
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ryżu czarnego
- 200 g truskawek, świeżych pokrojonych na kawałki
- 80 – 100 g sera feta pokruszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rodzynki i oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać ryż, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. . Ugotowany ryż odsączyć za pomocą koszyczka, przełożyć do miski do sałatki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ryżem, odważyć do niej truskawki i fetę. Dodać rodzynki duszone z migdałami, wymieszać kopystką. Sałatkę z czarnym ryżem, truskawkami i fetą podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
