Sałatka z czarnym ryżem, truskawkami i fetą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
421 kcal /
1764 kJ
Kalorie
9 gBiałko
47 gWęglowodany
20 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g migdałów, blanszowanych
  • 25 g rodzynek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ryżu czarnego
  • 200 g truskawek, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 80 – 100 g sera feta pokruszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać rodzynki i oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać ryż, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. . Ugotowany ryż odsączyć za pomocą koszyczka, przełożyć do miski do sałatki.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ryżem, odważyć do niej truskawki i fetę. Dodać rodzynki duszone z migdałami, wymieszać kopystką. Sałatkę z czarnym ryżem, truskawkami i fetą podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry