Sałatka z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu; Jogurt stracciatella
691.9 kcal /
2894.7 kJKalorie
2894.7 kJKalorie
28 gBiałko
79.6 gWęglowodany
31.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Gotowanie soczewicy: 1000
- g wody
- 300 g czarnej soczewicy belugi, suszonej
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- Rozdrabnianie orzechów, selera i jabłka: 40
- g orzechów włoskich, łuskanych (patrz wariant)
- 170 g selera naciowego pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
- 180 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Dressing malinowy: 100
- g malin, świeżych (patrz wariant)
- 100 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 60 g soku z czerwonych buraków (patrz wariant)
- 30 g octu jabłkowego
- 40 g oliwy z oliwek
- 10 – 15 g musztardy
- ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Jogurt stracciatella: 80
- ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki (patrz wariant)
- 300 g jogurtu naturalnego
- 20 g miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- Podanie: ½
- opakowania tofu, świeżego (ok. 120g), pokrojonego w kostkę (patrz wariant)
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać soczewicę, oliwę i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić30 min/98°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzechy, rozdrobnić3-5 s/obr. 6. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć seler i jabłko, dodać sok z cytryny, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć maliny, dodać sok z buraków, ocet, oliwę, musztardę, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czekoladę, rozdrobnić7 s/obr. 6. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jogurt, miód i ekstrakt z wanilii, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, odcedzić soczewicę przez koszyczek. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić, odstawić do lodówki.
- Do słoika włożyć ok. ¼ ugotowanej soczewicy, ¼ rozdrobnionego selera z jabłkiem. Skropić ¼ dressingu malinowego, dodać po ¼ tofu, rozdrobnionych orzechów i natki pietruszki. Czynności powtórzyć dla pozostałych składników. Sałatkę z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu i jogurt stracciatella zapakować w formie lunch boxu.