Sałatka z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu; Jogurt stracciatella

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
691.9 kcal /
2894.7 kJ
Kalorie
28 gBiałko
79.6 gWęglowodany
31.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Gotowanie soczewicy: 1000
  • g wody
  • 300 g czarnej soczewicy belugi, suszonej
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • Rozdrabnianie orzechów, selera i jabłka: 40
  • g orzechów włoskich, łuskanych (patrz wariant)
  • 170 g selera naciowego pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
  • 180 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Dressing malinowy: 100
  • g malin, świeżych (patrz wariant)
  • 100 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 60 g soku z czerwonych buraków (patrz wariant)
  • 30 g octu jabłkowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 10 – 15 g musztardy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Jogurt stracciatella: 80
  • ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki (patrz wariant)
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 20 g miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • Podanie: ½
  • opakowania tofu, świeżego (ok. 120g), pokrojonego w kostkę (patrz wariant)
  • ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać soczewicę, oliwę i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić30 min/98°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzechy, rozdrobnić3-5 s/obr. 6. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć seler i jabłko, dodać sok z cytryny, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć maliny, dodać sok z buraków, ocet, oliwę, musztardę, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czekoladę, rozdrobnić7 s/obr. 6. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jogurt, miód i ekstrakt z wanilii, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki.
  7. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, odcedzić soczewicę przez koszyczek. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić, odstawić do lodówki.
  8. Do słoika włożyć ok. ¼ ugotowanej soczewicy, ¼ rozdrobnionego selera z jabłkiem. Skropić ¼ dressingu malinowego, dodać po ¼ tofu, rozdrobnionych orzechów i natki pietruszki. Czynności powtórzyć dla pozostałych składników. Sałatkę z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu i jogurt stracciatella zapakować w formie lunch boxu.
Przewijanie do góry