Sałatka z cukinii, dyni i gruszki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
266.3 kcal /
1114.2 kJ
Kalorie
3.8 gBiałko
51.3 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g dyni np. Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 700 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g imbiru, świeżego korzenia obranego, pokrojonego na kawałki
  • 15 g papryczki chili, świeżej pokrojonej na kawałki
  • 500 ggruszek pokrojonych w ćwiartki, bezgniazd nasiennych
  • 30 g masła
  • 2 – 3 szczypty cynamonu, mielonego
  • 80 g cukru
  • 200 g wody
  • 100 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka białejgorczycy w ziarnach
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu mieszanego
  • 3 goździki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć do dolnej część przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć do dolnej część przystawki Varoma, dodać sól, składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godz. Po tym czasie warzywa opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć imbir i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić3 s/obr. 8.
  4. Dodać gruszki, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, cynamon i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić5 min/120°C/obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć do dużej miski, dodać wcześniej przygotowane warzywa, dokładnie wymieszać, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet, dodać gorczycę, pieprz i goździki, gotować7 min/100°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przelać do miski, w której znajdują się warzywa, całość dokładnie wymieszać, odstawić.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
  7. Sałatkę przełożyć do suchych, wyparzonych słoików, delikatnie przemieszać i docisnąć, aby pozbyć się powietrza. Słoiki natychmiast zakręcić. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 min (120°C). Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatkę z cukinii, dyni i gruszki podawać jako dodatek.
Przewijanie do góry