Sałatka z cukinii, dyni i gruszki
266.3 kcal /
1114.2 kJKalorie
1114.2 kJKalorie
3.8 gBiałko
51.3 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g dyni np. Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 700 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 15 g imbiru, świeżego korzenia obranego, pokrojonego na kawałki
- 15 g papryczki chili, świeżej pokrojonej na kawałki
- 500 ggruszek pokrojonych w ćwiartki, bezgniazd nasiennych
- 30 g masła
- 2 – 3 szczypty cynamonu, mielonego
- 80 g cukru
- 200 g wody
- 100 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka białejgorczycy w ziarnach
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu mieszanego
- 3 goździki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć do dolnej część przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć do dolnej część przystawki Varoma, dodać sól, składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godz. Po tym czasie warzywa opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać gruszki, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, cynamon i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić5 min/120°C/obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć do dużej miski, dodać wcześniej przygotowane warzywa, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet, dodać gorczycę, pieprz i goździki, gotować7 min/100°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przelać do miski, w której znajdują się warzywa, całość dokładnie wymieszać, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
- Sałatkę przełożyć do suchych, wyparzonych słoików, delikatnie przemieszać i docisnąć, aby pozbyć się powietrza. Słoiki natychmiast zakręcić. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 min (120°C). Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatkę z cukinii, dyni i gruszki podawać jako dodatek.