Sałatka z ciecierzycy z karmelizowaną cebulą; Jogurt z musem z mango (z osłoną noża miksującego)
484 kcal /
2025.6 kJKalorie
2025.6 kJKalorie
14 gBiałko
75 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciecierzyca: 170
- g ciecierzycy, suszonej
- 1100 g wody plus dodatkowa ilość do namaczania
- Mus z mango i dressing: 300
- g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
- 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g oliwy z oliwek
- 50 g octu jabłkowego
- 50 g białego octu winnego
- 20 g wody
- 25 g miodu
- 15 g musztardy
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Karmelizowana cebula: 300
- g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 120 g czerwonej cebuli pokrojonej w 3-4 mm piórka
- 40 – 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 25 g octu balsamicznego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wykończenie: mieszanka sałat do podania (ok. 200g)
- 16 łyżek jogurtu naturalnego (ok. 320g)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę. Zalać taką ilością wody, aby ciecierzyca była zakryta, odstawić do namoczenia na min. 12 godz. lub na całą noc. Namoczoną ciecierzycę odcedzić przez koszyczek i opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującegow urządzeniu Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć namoczoną ciecierzycę, dodać wodę. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy. Ustawić45 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć mango, dodać sok z limonki, zmiksować15 s/obr. 7. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać oliwę, ocet, wodę, miód, musztardę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 4.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej marchewkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, dodać cukier, ocet balsamiczny, sól i pieprz, odparowywać20 min/120°C//obr. . Karmelizowaną cebulę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do ostudzenia.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważoną wcześniej marchewkę. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy. Ustawić15 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, odcedzić ciecierzycę i marchewkę przez dolną część przystawki Varoma, odstawić do ostudzenia.
- Do słoika z pokrywą typu twist-off (530 ml) nałożyć ¼ ciecierzycy i marchewki i ¼ karmelizowanej cebuli. Skropić ¼ dressingu, na wierzchu ułożyć ¼ sałaty. Do słoika z pokrywą typu twist-off (450 ml) nałożyć ¼ sosu mango i 4 łyżki jogurtu. W ten sam sposób rozdzielić składniki do pozostałych słoików. Sałatkę z ciecierzycy z karmelizowaną cebulą i jogurt z musem z mango podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce i podawać jako lunchbox (patrz wskazówka).