Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
229.6 kcal /
960.6 kJ
Kalorie
6.3 gBiałko
20.2 gWęglowodany
14.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 55 g oliwy z oliwek
  • 85 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 85 g soku z czerwonej pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 85 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 25 g octu balsamicznego
  • 20 g miodu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 600 g wody
  • 800 g czerwonych buraków obranych, pokrojonych w ćwiartki, następnie w 3 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 1 czerwona pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
  • 1 pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
  • 5 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
  • 4 łyżki orzechów laskowych, blanszowanych (ok. 50g)
  • 1 opakowanie botwiny, tylko liście (ok. 200g), umyte i osuszone
  • 1 opakowanie mieszanki młodych sałat (ok. 200g), umytych i osuszonych
  • ½ – 1
  • opakowanie sera feta pokruszonego (100-200g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić mały dzbanek, odważyć do niego oliwę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać sok z pomarańczy, ocet, miód, sól i pieprz, wymieszać2 min/obr. 4. W tym czasie powoli wlewać odważoną oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Winegret przelać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej buraki. Na burakach ułożyć pomarańczę, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Posypać tymiankiem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni, uprażyć orzechy laskowe do uzyskania aromatu. Orzechy odstawić do lekkiego ostudzenia, następnie grubo posiekać. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do lekkiego ostudzenia na 10 min.
  5. Na półmisku ułożyć liście botwiny, następnie ułożyć plastry ugotowanych na parze buraków i pomarańczy. Polać przygotowanym wcześniej winegretem, posypać posiekanymi orzechami i serem feta. Sałatkę z buraków z pomarańczowym winegretem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry