Sałatka z buraków i papryki do słoików (TM5)
336.3 kcal /
1407.2 kJKalorie
1407.2 kJKalorie
7.5 gBiałko
66 gWęglowodany
6.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1500 g czerwonych buraków nieobranych, w całości
- 400 g czerwonych papryk bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 150 g wody
- 150 g octu, białego 10%
- 20 g oleju
- 80 g cukru
- 15 g soli
- 4 – 5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej buraki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć (patrz wskazówka). Piec 1-1½ godz., w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie obrać i pokroić na kawałki, które zmieszczą się do szerokiej części podajnika nakładki krojącej.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej paprykę i cebulę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ pokrojonych buraków. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starte buraki przełożyć do dużego garnka, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe pokrojone buraki. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Zawartość pojemnika przełożyć do garnka ze startymi wcześniej burakami, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do garnka ze startymi wcześniej burakami, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet i olej, dodać cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotować6 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do garnka z pokrojonymi i startymi warzywami, wymieszać kopystką.
- Na kuchence, na średniej mocy palnika gotować warzywa w zalewie 10-12 min od momentu zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do 4 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (ok. 500 ml każdy, patrz wskazówka), dociskając sałatkę łyżką. Słoiki szczelnie zamknąć i zapasteryzować (patrz wskazówka). Sałatkę z buraków i papryki do słoików podawać jako dodatek do dań głównych.