Sałatka z brązowym ryżem i pstrągiem łososiowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
508 kcal /
2128 kJ
Kalorie
16 gBiałko
50 gWęglowodany
28 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 200 g ryżu brązowego
  • 250 g fileta z pstrąga łososiowego, bez skóry bez ości
  • 40 g miodu płynnego
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 40 g octu jabłkowego
  • 80 g oleju z pestek winogron
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 100 g rukoli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć miarkę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pstrąga, gotować na parze kolejne10 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do dużej miski, odstawić do ostudzenia (min. 20 min). Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać miód, dodać musztardę Dijon, musztardę francuską, ocet, olej i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać5 s//obr. 6.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ryżem, odważyć do niej rukolę. Ostudzonego pstrąga podzielić widelcem na kawałki, dodać do miski z ryżem i rukolą, polać sosem miodowo-musztardowym, wymieszać kopystką. Sałatkę z brązowym ryżem i pstrągiem łososiowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry