Sałatka z brązowym ryżem i pstrągiem łososiowym
508 kcal /
2128 kJKalorie
2128 kJKalorie
16 gBiałko
50 gWęglowodany
28 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 200 g ryżu brązowego
- 250 g fileta z pstrąga łososiowego, bez skóry bez ości
- 40 g miodu płynnego
- 20 g musztardy Dijon
- 20 g musztardy francuskiej
- 40 g octu jabłkowego
- 80 g oleju z pestek winogron
- 80 g oliwy z oliwek
- 100 g rukoli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć miarkę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pstrąga, gotować na parze kolejne10 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do dużej miski, odstawić do ostudzenia (min. 20 min). Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać miód, dodać musztardę Dijon, musztardę francuską, ocet, olej i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać5 s//obr. 6.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ryżem, odważyć do niej rukolę. Ostudzonego pstrąga podzielić widelcem na kawałki, dodać do miski z ryżem i rukolą, polać sosem miodowo-musztardowym, wymieszać kopystką. Sałatkę z brązowym ryżem i pstrągiem łososiowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.