Sałatka z białych szparagów
93 kcal /
390 kJKalorie
390 kJKalorie
2.8 gBiałko
5.6 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g szczypiorku posiekanego
- 1 łyżeczka estragonu, świeżego posiekanego
- ½
- łyżeczki estragonu, suszonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g białego octu winnego
- ¼
- łyżeczki soli
- 500 g białych szparagów
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać szczypiorek, estragon, oliwę, ocet i sól, wymieszać15 s/obr. 3. Sos przelać do innego naczynia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi. Odłamać zdrewniałe końce szparagów (3-4 cm), następnie oczyścić i obrać. Szparagi ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze12-15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić szparagi do lekkiego ostudzenia na 10-15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Szparagi pokroić na kawałki o długości 2,5-3 cm, włożyć do miski. Polać przygotowanym wcześniej sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
- Sałatkę z białych szparagów podawać jako dodatek lub samodzielne danie.