Sałatka wielowarzywna do słoików

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
308 kcal /
1289 kJ
Kalorie
4 gBiałko
35 gWęglowodany
19 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1200 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 600 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 600 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 500 g wody
  • 350 g octu
  • 185 g oleju
  • 150 – 200 g cukru
  • 35 g soli kamiennej, do przetworów
  • ziarna ziela angielskiego (2-3 szt. na słoik)
  • liście laurowe, suszone (1-2 szt. na słoik)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 400 g kapusty, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 400 g kapusty, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z pierwszą porcją kapusty.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g kapusty, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z pozostałą porcją kapusty.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 300 g marchewki, 300 g papryki i 150 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kapustą.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g marchewki, 300 g papryki i 150 g cebuli, rozdrobnići5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kapustą. Sałatkę dokładnie wymieszać za pomocą kopystki, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet i olej, dodać cukier i sól kamienną, gotować10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie sałatkę przełożyć do czystych i wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (patrz wskazówka). W połowie nakładania do każdego słoika dodać 1-2 liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego, następnie wypełnić resztę słoika, mocno dociskając sałatkę do dna i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi słoika.
  7. Słoiki z sałatką zalać gorącą zalewą. Po wypełnieniu słoiki natychmiast zakręcić, odstawić do całkowitego ostudzenia. Sałatkę wielowarzywną do słoików przechowywać w lodówce do 3 tygodni lub zapasteryzować (patrz wskazówka) i przechowywać w chłodnym miejscu.
Przewijanie do góry