Sałatka warzywna z ziemniakami i kurczakiem
192 kcal /
801 kJKalorie
801 kJKalorie
15 gBiałko
15 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 400 g wody
- 1 łyżeczkę soli morskiej
- 300 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 1-1,5 cm kawałki
- 300 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 350 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w kostkę (1-1,5 cm)
- ½
- łyżeczki soli morskiej drobnej
- ½
- łyżeczki pieprzu, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 250 g sałaty lodowej liście rozdzielone
- 150 g śmietany 30 % tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 – 15 g mieszanych ziół, świeżych (np. szczypiorku, pietruszki, koperku)
- 100 g kiełków soi, świeżych (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski na sałatkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki i fasolkę szparagową. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej groszek. Włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim kurczaka. Przyprawić ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Zamknąć przystawkę Varoma, gotować20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie pociąć sałatę (patrz wskazówki), dodać do miski na sałatkę, w której znajduje się marchewka, odstawić.
- Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Kurczaka i warzywa odstawić do ostudzenia na 15-20 min, od czasu do czasu mieszając kopystką. Opróżnić i umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, dodać sok z cytryny, wymieszać30 s/obr. 3.
- Dodać zioła, wymieszać15 s/obr. 1.Kurczaka, warzywa i kiełki sojowe przełożyć do miski na sałatkę. Dodać powstały sos, dokładnie wymieszać składniki za pomocą kopystki, włożyć do lodówki na ok. 15 min. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Podawać na zimno.