Sałatka warzywna z kurczakiem i miętowym winegretem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
229 kcal /
958 kJ
Kalorie
18.7 gBiałko
6.7 gWęglowodany
14.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Miętowy winegret: 20
  • g oliwy z oliwek
  • 10 g octu jabłkowego
  • 5 liści mięty, świeżych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Sałatka z kurczakiem: 100
  • g sera fontina pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 100 g sera żółtego krowiego, półtwardego, np. ementalera,goudy, edamskiego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 1000 g wody
  • 100 g marchewki pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 50 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 40 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
  • 300 – 400 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością (ok. 4 szt.)
  • 5 g soli
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 350 g zielonych szparagów (ok. 15 szt.), bez twardych części, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 420 g warzyw, mieszanych marynowanych w oleju occie, odsączonych z zalewy (waga po odsączeniu), pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 15 czarnych oliwek, bez pestek
  • 10 serc karczochów, w oleju pokrojonych na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać oliwę i ocet, dodać miętę i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę do sałatek, odważyć do niej ser, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać marchewkę, seler, cebulę szalotkę, udka z kurczaka i sól. Na pokrywie naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego szparagi, gotować na parze15 min/Varoma//obr. . Ostrożnie wyjąć wkład Varomy ze szparagami, odstawić. Nałożyć pokrywę przystawki Varoma, gotować na parze kolejne15 min/Varoma//obr. . W tym czasie pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski z odważonym serem, odstawić.
  4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia. Zawartość naczynia miksującego gotować5 min/100°C//obr. . Ugotowane mięso z warzywami odcedzić przez koszyczek włożony do miski (patrz wskazówka), odstawić do lekkiego ostudzenia.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z serem i pomidorkami, odważyć do niej marynowane warzywa, dodać ugotowane w naczyniu miksującym warzywa, ugotowane na parze szparagi i ziemniaki, oliwki i serca karczochów. Z ugotowanych udek usunąć kości, mięso pokroić w kostkę (2 x 2 cm), dodać do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać. Sałatkę warzywną z kurczakiem polać miętowym winegretem, dokładnie wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.
Przewijanie do góry