Sałatka w słoiku z szarpanym kurczakiem
480.2 kcal /
2010.3 kJKalorie
2010.3 kJKalorie
16.8 gBiałko
36.8 gWęglowodany
32.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos jogurtowy: 1 – 2
- ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 250 g jogurtu naturalnegogęstego
- 1 łyżeczka miodu, płynnego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Szarpany kurczak: 1
- ząbek czosnku
- 40 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 20 g wody
- 20 g sosu sojowego
- 25 g koncentratu pomidorowego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 600 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- Sałatka: 280
- g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 200 – 250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
- 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 200 – 250 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt naturalny, miód, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, pieprz, paprykę ostrą i paprykę wędzoną, wymieszać10 s/obr. 2.
- Dodać kurczaka, gotować bez założonej miarki13 min/100°C//obr. . Założyć miarkę, rozdrobnić4 s//obr. 4(patrz wskazówka). Przełożyć do 6 czystych słoików z pokrywką typu twist-off jednakowej wielkości, odstawić do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kukurydzę, przełożyć do słoików, układając ją równomiernie na warstwie kurczaka. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidorki koktajlowe, ułożyć je na warstwie kukurydzy.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki konserwowe, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć na warstwę z pomidorów.
- Do naczynia miksującego włożyć sałatę, rozdrobnić4-6 s/obr. 4. Przełożyć na warstwę z ogórków. Jako ostatnią warstwę do każdego słoika nałożyć przygotowany wcześniej sos jogurtowy, zakręcić. Sałatkę w słoiku z szarpanym kurczakiem przechowywać w lodówce do momentu podania (patrz wskazówka).