Sałatka w indyjskim stylu

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
376 kcal /
1575 kJ
Kalorie
13 gBiałko
22.3 gWęglowodany
27 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos: 200
  • g oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
  • 20 g soku z cytryny
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 2 – 3 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 – 3 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
  • Sałatka: 200
  • g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 900 g wody
  • 300 g plastrów ananasa, z puszki pokrojonego w kostkę

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, musztardę, sok z cytryny, curry, pieprz, sól, paprykę ostrą, imbir i kmin rzymski, wymieszać2 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję
  3. Dodać jogurt, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać połowę przygotowanego sosu, wymieszać, odstawić do zamarynowania na 20-30 min. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć paprykę zieloną i paprykę czerwoną, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, następnie przepłukać go pod bieżącą wodą. Piersi kurczaka ułożyć na dolnej części przystawki Varoma.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z ryżem, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę do sałatek, odważyć do niej plastry ananasa, dodać ugotowany ryż i kurczaka, polać pozostałym sosem, wymieszać i odstawić na 1 godz. do lodówki.
  9. Podawać schłodzone.
Przewijanie do góry