Sałatka w indyjskim stylu
376 kcal /
1575 kJKalorie
1575 kJKalorie
13 gBiałko
22.3 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos: 200
- g oliwy z oliwek
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej
- 20 g soku z cytryny
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 2 – 3 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
- 2 – 3 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
- Sałatka: 200
- g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 900 g wody
- 300 g plastrów ananasa, z puszki pokrojonego w kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, musztardę, sok z cytryny, curry, pieprz, sól, paprykę ostrą, imbir i kmin rzymski, wymieszać2 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję
- Dodać jogurt, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać połowę przygotowanego sosu, wymieszać, odstawić do zamarynowania na 20-30 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę zieloną i paprykę czerwoną, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, następnie przepłukać go pod bieżącą wodą. Piersi kurczaka ułożyć na dolnej części przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z ryżem, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę do sałatek, odważyć do niej plastry ananasa, dodać ugotowany ryż i kurczaka, polać pozostałym sosem, wymieszać i odstawić na 1 godz. do lodówki.
- Podawać schłodzone.