Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM5)
286.8 kcal /
1200 kJKalorie
1200 kJKalorie
8.4 gBiałko
29.6 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g roszponki
- 200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 1 marchewka Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jabłko bezgniazd nasiennych, pokrojone w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- 1 czerwony burak podłużny, Ø 4-5 cm, pokrojony na kawałki (patrz wskazówka)
- 10 g ziaren sezamu, białego uprzednio uprażonych
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 10 g miodu
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- 120 g jogurtu naturalnego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę do sałatki, odważyć do niej roszponkę i ciecierzycę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować marchewkę do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Spiralizowaną marchewkę pozostawić w pojemniku.
- Przymocować jabłko do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Spiralizowaną marchewkę i jabłko przełożyć do miski z sałatką, odstawić.
- Włożyć ponownie pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować burak do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Spiralizowany burak przełożyć do miski z sałatką, delikatnie wymieszać, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać sezam, dodać sok z cytryny, pastę tahini, miód, oliwę, czosnek, sól, kmin i jogurt, zmiksować1 min/obr. 10. Dressingiem polać sałatkę. Sałatkę z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini podawać bezpośrednio po przygotowaniu.