Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
286.8 kcal /
1200 kJ
Kalorie
8.4 gBiałko
29.6 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g roszponki
  • 200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 1 marchewka Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jabłko bezgniazd nasiennych, pokrojone w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 1 czerwony burak podłużny, Ø 4-5 cm, pokrojony na kawałki (patrz wskazówka)
  • 10 g ziaren sezamu, białego uprzednio uprażonych
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 60 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 10 g miodu
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
  • 120 g jogurtu naturalnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę do sałatki, odważyć do niej roszponkę i ciecierzycę, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować marchewkę do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Spiralizowaną marchewkę pozostawić w pojemniku.
  3. Przymocować jabłko do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Spiralizowaną marchewkę i jabłko przełożyć do miski z sałatką, odstawić.
  4. Włożyć ponownie pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować burak do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Spiralizowany burak przełożyć do miski z sałatką, delikatnie wymieszać, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wsypać sezam, dodać sok z cytryny, pastę tahini, miód, oliwę, czosnek, sól, kmin i jogurt, zmiksować1 min/obr. 10. Dressingiem polać sałatkę. Sałatkę z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry