Sałatka z kaszą pęczak, jajkami i rzodkiewką
307.3 kcal /
1286.4 kJKalorie
1286.4 kJKalorie
11.9 gBiałko
31 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 1000
- g wody
- 120 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 4 jajka
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego
- 80 g rzodkiewek pokrojonych w 2 mm plastry
- 40 g czarnych oliwek pokrojonych w 2 mm plastry
- 200 g mieszanki młodych sałat
- 200 g sałaty lodowej porwanej na kawałki
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego
- Winegret: 1
- ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- kiełki brokułu, świeże ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć do niej jajka (patrz wskazówka). Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski, dodać do niej ugotowany na parze groszek, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą i groszkiem, odważyć do niej rzodkiewki, oliwki i sałatę, dodać szczypiorek. Składniki wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3. Sałatkę z kaszą pęczak i rzodkiewkami podawać polaną winegretem, udekorowaną ćwiartkami jajek i kiełkami.