Sałatka z pomidorami i fasolą
249 kcal /
1044 kJKalorie
1044 kJKalorie
11 gBiałko
22 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g białej fasoli, z puszki odsączonej
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g zielonych oliwek, bez pestek
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g wody
- 2 jajka
- 300 – 400 g pomidorów naciętych (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej fasolę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę i oliwki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć na duży półmisek, dodać odważoną fasolę, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pomidory, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka i pomidory przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, obrać, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku z sałatką.
- Sałatkę z pomidorami i fasolą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.