Sałatka z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika
449 kcal /
1880 kJKalorie
1880 kJKalorie
17 gBiałko
40 gWęglowodany
23 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g ziaren słonecznika
- 150 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1200 g wody
- 1 ¾
- łyżeczki soli
- 300 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
- 150 g marchewki pokrojonej w półplasterki
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego
- 3 łyżeczki curry, mielonego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżeczki skórki z limonki, tartej
- ½
- łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 4 łodyżki liści mięty, świeżych
- ¼
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej słonecznik, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego komosę ryżową, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek z komosą ryżową. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego marchewkę i groszek, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać patelnię, uprażyć na niej odważone ziarna słonecznika, następnie dodać 1 łyżeczkę mielonego curry i syrop z agawy, przemieszać, smażyć przez 2-3 min, odstawić.
- Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane warzywa przełożyć do dużej miski. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną komosę ryżową dodać do dużej miski z warzywami, przemieszać kopystką, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę z limonki, chili, miętę, pozostałe 2 łyżeczki curry, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i sok z limonki, wymieszać5 s/obr. 3. Sos przełożyć do dużej miski z ugotowanymi na parze warzywami i komosą ryżową. Sałatkę wymieszać kopystką i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.
- Sałatkę z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika podawać bezpośrednio po przygotowaniu.