Sałatka z kurczakiem i salsą verde
243.8 kcal /
1020.5 kJKalorie
1020.5 kJKalorie
33.5 gBiałko
3.5 gWęglowodany
10.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Salsa verde: 40
- g zielonych oliwek, bez pestek
- 10 – 20 g liści bazylii, świeżych
- 10 – 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka kaparów, konserwowych
- ½
- ząbka czosnku (opcjonalnie)
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Sałatka: 500
- g wody
- 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1-2 cm paski
- ½ – 1
- łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 – 150 g mieszanki sałat
- cytryna pokrojona w półplastry, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki, bazylię, natkę pietruszki, kapary i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać5 s/obr. 6. Przełożyć do miski do sałatki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, upewniając się, że nie wszystkie otwory pozostały zakryte, aby zapewnić cyrkulację pary. Kurczaka oprószyć majerankiem, solą i pieprzem, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z salsą verde, odważyć do niej mieszankę sałat, wymieszać. Paski kurczaka ułożyć na sałacie, podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem cytryny.
