Sałatka z botwiny z malinowym winegretem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
147.8 kcal /
618.8 kJ
Kalorie
3.2 gBiałko
4.4 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g botwiny tylko liście
  • 50 g roszponki
  • 120 – 150 g sera koziego, twardego pokrojonego na 2-2,5 cm kawałki
  • 50 g oleju słonecznikowego
  • 50 g oleju ryżowego
  • 40 g malin, świeżych
  • ½
  • łyżki cukru
  • ½ – 1
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 20 g czerwonego octu winnego
  • 25 g wody mineralnej, niegazowanej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej botwinę, roszponkę i ser kozi, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego olej, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać cukier, musztardę, ocet winny, wodę, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać3 min/obr. 4, w tym czasie stopniowo wlewać odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Malinowym sosem winegret polać sałatkę, dokładnie wymieszać, posypać połówkami orzechów włoskich.
  4. Sałatkę z botwiny z malinowym winegretem podawać jako przystawkę.
Przewijanie do góry