Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
267.2 kcal /
1118.5 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
43.5 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 250 g kaszy jęczmiennejgrubej
  • 250 g kaszy jęczmiennej średniej
  • 15 g oleju
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 100 g rzodkiewek pokrojonych w 2 mm plastry półplastry
  • 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 150 g pomidorków koktajlowych kolorowych, przekrojonych na pół
  • 100 g ogórka nieobranego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 50 – 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 pęczek szczypiorku, świeżego drobno posiekany
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 150 – 200 g jogurtu naturalnegogęstego
  • 10 g musztardy
  • 10 g miodu
  • 10 – 15 g octu jabłkowego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kaszę jęczmienną, 5 g oleju i ¾ łyżeczki soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, uruchomić Gotowanie Ryżu. Ugotowaną kaszę wymieszać dokładnie kopystką, pozostawić bez pokrywy na 5 min do napęcznienia. Przełożyć do naczynia do serwowania, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie z ugotowaną kaszą. Odważyć do niego rzodkiewki, kukurydzę, pomidorki koktajlowe, ogórek i fetę, dodać szczypiorek, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, jogurt, musztardę i miód, dodać ocet, sok z cytryny, pozostałe 10 g oleju, ¾ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować10 s/obr. 6. Sałatkę z kaszą jęczmienną polać jogurtowym dressingiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry