
Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym
267.2 kcal /
1118.5 kJKalorie
1118.5 kJKalorie
9.2 gBiałko
43.5 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 250 g kaszy jęczmiennejgrubej
- 250 g kaszy jęczmiennej średniej
- 15 g oleju
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 100 g rzodkiewek pokrojonych w 2 mm plastry półplastry
- 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 150 g pomidorków koktajlowych kolorowych, przekrojonych na pół
- 100 g ogórka nieobranego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 50 – 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego drobno posiekany
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 150 – 200 g jogurtu naturalnegogęstego
- 10 g musztardy
- 10 g miodu
- 10 – 15 g octu jabłkowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kaszę jęczmienną, 5 g oleju i ¾ łyżeczki soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, uruchomić Gotowanie Ryżu. Ugotowaną kaszę wymieszać dokładnie kopystką, pozostawić bez pokrywy na 5 min do napęcznienia. Przełożyć do naczynia do serwowania, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie z ugotowaną kaszą. Odważyć do niego rzodkiewki, kukurydzę, pomidorki koktajlowe, ogórek i fetę, dodać szczypiorek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, jogurt, musztardę i miód, dodać ocet, sok z cytryny, pozostałe 10 g oleju, ¾ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować10 s/obr. 6. Sałatkę z kaszą jęczmienną polać jogurtowym dressingiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.