Ślimaczki drożdżowe z pastą sezamową
161 kcal /
674 kJKalorie
674 kJKalorie
5 gBiałko
26 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g wody plus 2 łyżeczki do posmarowania ciasta
- 150 g mleka
- 80 g cukru
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 jajko
- 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- 150 g melasy z buraka cukrowego
- 150 g pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 120 g wody, mleko, dodać 15 g cukru i drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1. W tym czasie rozbić jajko, oddzielić białko od żółtka, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać białko, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Do naczynia miksującego wlać melasę, dodać pastę tahini, wymieszać20 s/obr. 3.5.
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na obficie oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt (30 x 60 cm), posmarować pastą sezamową, pozostawiając 2 cm margines, zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
- Roladę z ciasta pokroić na 3 cm plastry, ułożyć je na przygotowanych wcześniej blachach, zachowując między nimi 5 cm odstępy, delikatnie docisnąć dłonią, odstawić na 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Żółtko wymieszać z 2 łyżeczkami wody, przy pomocy pędzelka posmarować wyrośnięte ślimaczki, piec 20 min (180°C) lub do momentu, aż ślimaczki nabiorą złotobrązowego koloru. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 80 g wody, dodać pozostałe 65 g cukru i sok z cytryny, gotować na parze3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia na 15 min.
- Upieczone ślimaczki posmarować ostudzonym syropem.
- Ślimaczki drożdżowe z pastą sezamową podawać jako deser.