Sałatka Trendy Lunch z pęczakiem, kaszą bulgur i zieloną soczewicą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
523.4 kcal /
2189.9 kJ
Kalorie
18.2 gBiałko
60.2 gWęglowodany
25.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g migdałów, blanszowanych
  • 15 g słonecznika łuskanego
  • Winegret: 1
  • ząbek czosnku
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½
  • łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 ½
  • łyżeczki miodu
  • 1 ½
  • łyżeczki cukru
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Sałatka: 150 – 180
  • g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 5 – 10 g mięty, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g mieszanki Trendy Lunch Melvit (pęczak, bulgur, soczewica zielona)
  • 125 – 150 g mozzarelli mini
  • 125 – 150 g sera mozzarella pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 25 – 30 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm paski
  • 40 – 50 g rukoli
  • pieprz czarny, świeżo mielony do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do miseczki.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę z rozdrobnionymi migdałami, odważyć do niej słonecznik, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, pieprz i sól, wymieszać12 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ogórek i miętę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego mieszankę Trendy Lunch, gotować na parze20-22 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie na suchej patelni uprażyć rozdrobnione migdały i odważony słonecznik, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na ok. 15 min do ostudzenia.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionym ogórkiem i miętą, odważyć do niej mozzarellę, oliwki, suszone pomidory i rukolę, odstawić. Do miski dodać ugotowaną mieszankę Trendy Lunch Melvit i przygotowany wcześniej winegret, wymieszać za pomocą kopystki, doprawić pieprzem. Sałatkę Trendy Lunch z pęczakiem, kaszą bulgur i zieloną soczewicą podawać posypaną uprażonymi migdałami i słonecznikiem i udekorowaną miętą.
Przewijanie do góry