Sałatka Trendy Lunch z pęczakiem, kaszą bulgur i zieloną soczewicą
523.4 kcal /
2189.9 kJKalorie
2189.9 kJKalorie
18.2 gBiałko
60.2 gWęglowodany
25.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g migdałów, blanszowanych
- 15 g słonecznika łuskanego
- Winegret: 1
- ząbek czosnku
- 35 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½
- łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 ½
- łyżeczki miodu
- 1 ½
- łyżeczki cukru
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- Sałatka: 150 – 180
- g ogórka pokrojonego na kawałki
- 5 – 10 g mięty, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g mieszanki Trendy Lunch Melvit (pęczak, bulgur, soczewica zielona)
- 125 – 150 g mozzarelli mini
- 125 – 150 g sera mozzarella pokrojonego na 2 cm kawałki
- 25 – 30 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm paski
- 40 – 50 g rukoli
- pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do miseczki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę z rozdrobnionymi migdałami, odważyć do niej słonecznik, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, pieprz i sól, wymieszać12 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórek i miętę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego mieszankę Trendy Lunch, gotować na parze20-22 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie na suchej patelni uprażyć rozdrobnione migdały i odważony słonecznik, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na ok. 15 min do ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionym ogórkiem i miętą, odważyć do niej mozzarellę, oliwki, suszone pomidory i rukolę, odstawić. Do miski dodać ugotowaną mieszankę Trendy Lunch Melvit i przygotowany wcześniej winegret, wymieszać za pomocą kopystki, doprawić pieprzem. Sałatkę Trendy Lunch z pęczakiem, kaszą bulgur i zieloną soczewicą podawać posypaną uprażonymi migdałami i słonecznikiem i udekorowaną miętą.