Sałatka Tex-Mex z wędliną drobiową i komosą ryżową (quinoa)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
351.5 kcal /
1470.5 kJ
Kalorie
17.2 gBiałko
34.7 gWęglowodany
16.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g cebuli dymki przekrojonej na pół
  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 200 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 450 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g wędliny drobiowej w plastrach, pokrojonej w 1,5 cm paski
  • 150 g awokado dojrzałego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 100 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
  • 100 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
  • 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g oleju z awokado
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innnego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić sitko o drobnych oczkach, odważyć do niego komosę ryżową (quinoa). Komosę dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć.
  3. Do naczynia miksującego włożyć odsączoną komosę ryżową, dodać wodę i 1½ łyżeczki soli, uruchomić Gotowanie Ryżu. Ugotowaną komosę przełożyć do dużej miski do sałatek, następnie spulchnić, mieszając widelcem.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowaną komosą, odważyć do niej wędlinę, awokado, fasolę, kukurydzę, pomidorki i szpinak. Dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę dymkę, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać olej, sok z cytryny, chili, wędzoną paprykę, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Przelać do miski ze składnikami sałatki, dokładnie wymieszać (patrz wskazówka). Sałatkę Tex-Mex z wędliną drobiową i komosą ryżową (quinoa) udekorować świeżą papryczką chili i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry