Sałatka szwedzka
268.8 kcal /
1124.5 kJKalorie
1124.5 kJKalorie
2.6 gBiałko
65.4 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody przegotowanej, ostudzonej
- 50 g soli
- 1000 g ogórkówgruntowych pokrojonych na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 – 2 papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojonej w cienkie plastry (opcjonalnie)
- 350 g wody
- 220 g octu 10%
- 200 g cukru
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka białejgorczycy w ziarnach
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej przegotowaną wodę, dodać sól, składniki dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 500 g ogórków, rozdrobnić11 s/obr. 3.5. Przełożyć do miski z solanką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 500 g ogórków, rozdrobnić11 s/obr. 3.5. Przełożyć do miski z solanką, ogórki dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 godz. Po tym czasie ogórki odsączyć z zalewy przelewając zawartość miski przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Marchewkę przełożyć w równej ilości do słoików, następnie równomiernie ułożyć papryczkę chili. Do słoików przełożyć przygotowane ogórki, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet, dodać cukier, ziele angielskie, gorczycę i pieprz, gotować7 min 30 s/100°C/obr. 1.
- Zawartość naczynia miksującego przelać do słoików, w których znajdują się ogórki, delikatnie przemieszać i docisnąć, aby pozbyć się powietrza i uzupełnić zalewą zawartość słoika. Słoiki natychmiast zakręcić. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 min (120°C). Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatkę szwedzką podawać jako dodatek.