Sałatka szwedzka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
268.8 kcal /
1124.5 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
65.4 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wody przegotowanej, ostudzonej
  • 50 g soli
  • 1000 g ogórkówgruntowych pokrojonych na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 – 2 papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojonej w cienkie plastry (opcjonalnie)
  • 350 g wody
  • 220 g octu 10%
  • 200 g cukru
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka białejgorczycy w ziarnach
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej przegotowaną wodę, dodać sól, składniki dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 500 g ogórków, rozdrobnić11 s/obr. 3.5. Przełożyć do miski z solanką, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 500 g ogórków, rozdrobnić11 s/obr. 3.5. Przełożyć do miski z solanką, ogórki dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 godz. Po tym czasie ogórki odsączyć z zalewy przelewając zawartość miski przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Marchewkę przełożyć w równej ilości do słoików, następnie równomiernie ułożyć papryczkę chili. Do słoików przełożyć przygotowane ogórki, odstawić.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet, dodać cukier, ziele angielskie, gorczycę i pieprz, gotować7 min 30 s/100°C/obr. 1.
  7. Zawartość naczynia miksującego przelać do słoików, w których znajdują się ogórki, delikatnie przemieszać i docisnąć, aby pozbyć się powietrza i uzupełnić zalewą zawartość słoika. Słoiki natychmiast zakręcić. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 min (120°C). Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatkę szwedzką podawać jako dodatek.
Przewijanie do góry