Sałatka szpinakowa z rabarbarem i truskawkami
243 kcal /
1019 kJKalorie
1019 kJKalorie
11 gBiałko
12 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g migdałów, ze skórką
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 – 150 g truskawek, świeżych pokrojonych w 3 mm plastry
- 150 g sera feta pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 50 g wody
- 40 g syropu z kwiatów czarnego bzu
- 300 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 10 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę do sałatek, odważyć do niej szpinak, truskawki i 100 g sera feta, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i syrop, dodać rabarbar, gotować4 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozdrobnione migdały uprażyć na kuchence na suchej patelni. Ugotowany rabarbar przecedzić przez koszyczek do innego naczynia, płyn zachować.
- Do naczynia miksującego wlać zachowany płyn z gotowania, dodać oliwę, pozostałe 50 g sera feta i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7. Powstałym dressingiem polać zawartość miski do sałatek, następnie dodać ugotowany rabarbar i rozdrobnione migdały, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.