Sałatka szpinakowa z łososiem i jajkiem w koszulce

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
434.6 kcal /
1819.5 kJ
Kalorie
22.1 gBiałko
6.8 gWęglowodany
36.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dressing: 20 – 25
  • g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 10 – 20 g miodu płynnego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sałatka: 80
  • g liści szpinaku, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 80 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 140 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • oliwa z oliwek ilość do posmarowania folii
  • 4 jajka
  • 250 – 300 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry pokrojonego w 2 cm paski
  • sól ilość do doprawienia łososia
  • pieprz czarny, mielony ilość do doprawienia łososia
  • 500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać sok z cytryny i oliwę, dodać miód, pieprz i sól, podgrzewać1 min/70°C/obr. 2, następnie zmiksować10 s/obr. 6. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szpinak i pomidorki koktajlowe, odstawić.
  3. Miarkę wyłożyć folią spożywczą. Folię posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oliwy, wbić do środka 1 jajko, doprawić solą i pieprzem, następnie zawiązać powstałą paczuszkę za pomocą nici. Czynności powtórzyć dla pozostałych jajek, następnie paczuszki ułożyć na wkładzie Varomy, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej łososia. Łososia doprawić solą i pieprzem. Włożyć wkład Varomy z jajkami, gotować na parze10-11 min/Varoma/obr. 2. Jeżeli po tym czasie jajka nie będą gotowe (białka powinny być ścięte, natomiast żółtka półpłynne), należy gotować na parze kolejne2 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego na parze łososia przełożyć do miski ze szpinakiem i pomidorkami, dodać przygotowany wcześniej dressing, dokładnie wymieszać kopystką.
  5. Przygotować 4 talerze, na każdym z nich ułożyć porcję sałatki. Ugotowane na parze jajka w koszulce ostrożnie wyjąć z folii i umieścić po jednym na każdej porcji sałatki. Sałatkę szpinakową z łososiem i jajkiem w koszulce podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry