Sałatka sushi
627.7 kcal /
2626.1 kJKalorie
2626.1 kJKalorie
19.8 gBiałko
75.8 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g ryżu do sushi
- 60 g octu ryżowego
- 20 g cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1000 g wody
- 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych w 1,5 cm kostkę (sashimi, patrz wskazówka)
- 200 g wędzonego łososia pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 100 – 120 g ogórka ze skórą, bezgniazd nasiennych, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 4 łyżki serka kremowego
- 2 awokado pokrojone w 1,5 cm kostkę
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, białego
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, czarnego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać ocet, dodać cukier i ½ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 3. Zaprawę przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe 1½ łyżeczki soli. Włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do ceramicznej lub szklanej miski, dodać przygotowaną wcześniej zaprawę, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia na 30-40 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej łososia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miskę, odważyć do niej ogórek, odstawić. Ostudzony ryż przełożyć do 4 miseczek. Do każdej miseczki dodać 1 łyżkę serka. Równomiernie rozłożyć awokado, odważonego wcześniej łososia i ogórek. Każdą porcję polać 1 łyżką sosu sojowego. Całość posypać sezamem. Sałatkę sushi podawać bezpośrednio po przygotowaniu.