Sałatka ryżowa z warzywami na parze, orientalnym dressingiem i jogurtowym dipem; Ciasteczka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1467.5 kcal /
6139.8 kJ
Kalorie
22.1 gBiałko
193.9 gWęglowodany
69.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ryż i warzywa na parze: 1400
  • g wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 40 g rodzynek
  • 40 g żurawiny, suszonej
  • 400 g różyczek kalafiora pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 400 g różyczek brokułu pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 300 g cukinii pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • Ciasteczka: 220
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 60 g płatków owsianychgórskich błyskawicznych
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Orientalny dressing: 70
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 70 g wody
  • 45 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 ½
  • łyżeczki curry, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¾
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 – 3 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 – 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • Jogurtowy dip: 100
  • g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 100 g jogurtugreckiego
  • 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 5 g skórki z limonki ekologicznej, bez białych błonek
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i oliwę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż i rodzynki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kalafior, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego paprykę, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, dodać cukier trzcinowy, wymieszać1 min 30 s/obr. 4.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jajko, wymieszać1 min 30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier waniliowy, wyrobić Ciasto /2 min 30 s. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 32 porcje, każdą uformować w kulkę i układać je w odstępach 3-4 cm na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia. Piec 12-14 min (180°C), jedną blachę po drugiej. Upieczone ciasteczka ostrożnie przełożyć na kratkę i odstawić do ostudzenia (ok. 30 min, patrz wskazówka). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, wodę, sok z limonek, cukier, curry, cynamon, paprykę, kurkumę, imbir, pieprz i sól, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć śmietanę i jogurt, dodać sok z limonki i skórkę z limonki, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Ryż z rodzynkami i ugotowane na parze warzywa równomiernie przełożyć do 4 miseczek, polać orientalnym dressingiem i dipem jogurtowym. Udekorować kolendrą (patrz wskazówka). Sałatkę ryżową z warzywami na parze, orientalnym dressingiem i jogurtowym dipem podawać udekorowaną kolendrą bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu. Ciasteczka podawać jako deser.
Przewijanie do góry