Sałatka ryżowa z warzywami i szynką; Deser z mascaropne i winogronami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1129.4 kcal /
4725.4 kJ
Kalorie
28.8 gBiałko
83.4 gWęglowodany
78 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówekgrubo posiekanych
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 200 g ryżu białego, basmati
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 150 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu, płynnego
  • 4 łyżki winogron jasnych i ciemnych
  • 250 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g pora biała i jasnozielona część, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 150 g szynkigotowanej np. konserwowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wbić jajka, dodać ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i paprykę, wymieszać10 s/obr. 5. Masę jajeczną przelać na przygotowany wkład Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z omletem. Ustawić20 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać śmietanę, ubijaćobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany (patrz wskazówka).Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć mascarpone i serek kremowy, dodać cukier puder, wymieszać1 min/obr. 3.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bitą śmietanę, wymieszać15 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do 4 pucharków, odstawić.
  8. Na kuchence, na suchej patelni lekko uprażyć odważone orzechy na średniej mocy palnika, dodać miód i potrząsać kilka razy patelnią, aż orzechy będą dokładnie pokryte miodem. Karmelizowane orzechy przełożyć do pucharków z deserem, dodać winogrona. Odstawić do lodówki do momentu podania.
  9. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić. Płyn z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
  10. Umieścić naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę i por, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C//obr. .
  11. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 50 g zachowanego płynu z gotowania, groszek i szynkę, gotować4 min/100°C//obr. . W tym czasie omlet pokroić w 2 cm kostkę, przełożyć do miski z ryżem, odstawić. Duszone warzywa z szynką przełożyć do miski z ryżem i omletem. Dodać sos sojowy, pozostałe ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2 łyżki zachowanego płynu z gotowania, delikatnie wymieszać, udekorować natką pietruszki. Sałatkę ryżową z warzywami i szynką podawać jako danie główne. Deser z mascaropne i winogronami podawać schłodzony.
Przewijanie do góry