Sałatka ryżowa z warzywami i szynką; Deser z mascaropne i winogronami
1129.4 kcal /
4725.4 kJKalorie
4725.4 kJKalorie
28.8 gBiałko
83.4 gWęglowodany
78 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówekgrubo posiekanych
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1200 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 200 g ryżu białego, basmati
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 150 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka miodu, płynnego
- 4 łyżki winogron jasnych i ciemnych
- 250 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g pora biała i jasnozielona część, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 150 g szynkigotowanej np. konserwowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wbić jajka, dodać ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i paprykę, wymieszać10 s/obr. 5. Masę jajeczną przelać na przygotowany wkład Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z omletem. Ustawić20 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać śmietanę, ubijaćobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany (patrz wskazówka).Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć mascarpone i serek kremowy, dodać cukier puder, wymieszać1 min/obr. 3.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bitą śmietanę, wymieszać15 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do 4 pucharków, odstawić.
- Na kuchence, na suchej patelni lekko uprażyć odważone orzechy na średniej mocy palnika, dodać miód i potrząsać kilka razy patelnią, aż orzechy będą dokładnie pokryte miodem. Karmelizowane orzechy przełożyć do pucharków z deserem, dodać winogrona. Odstawić do lodówki do momentu podania.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić. Płyn z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę i por, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C//obr. .
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 50 g zachowanego płynu z gotowania, groszek i szynkę, gotować4 min/100°C//obr. . W tym czasie omlet pokroić w 2 cm kostkę, przełożyć do miski z ryżem, odstawić. Duszone warzywa z szynką przełożyć do miski z ryżem i omletem. Dodać sos sojowy, pozostałe ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2 łyżki zachowanego płynu z gotowania, delikatnie wymieszać, udekorować natką pietruszki. Sałatkę ryżową z warzywami i szynką podawać jako danie główne. Deser z mascaropne i winogronami podawać schłodzony.