
Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem
462.7 kcal /
1935.7 kJKalorie
1935.7 kJKalorie
24.5 gBiałko
60.8 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 250 g ryżu długoziarnistego (o czasiegotowania 12-16 min)
- 2 jajka
- 120 g marchewki pokrojonej w małą kostkę
- 280 g cukinii pokrojonej w małą kostkę
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego
- 200 g tuńczyka, w oleju z puszki (waga z zalewą), odsączonego
- 100 g oliwek czarnych zielonych, bez pestek, całych krojonych
- 15 – 20 g ogórków konserwowych pokrojonych w plastry
- 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżki octu (opcjonalnie)
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- pomidorki cherry przekrojone na pół pokrojone w ćwiartki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Ryż wymieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej jajka. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego marchewkę, równomiernie rozłożyć. Na marchewkę odważyć cukinię, a następnie mrożony groszek. Marchewka i cukinia powinny stanowić dolną warstwę. Gotować na parze21 min/Varoma/obr. 2. Odstawić przystawkę Varoma ze składnikami do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Ryż przełożyć do dużej miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ryżem, odważyć do niej tuńczyka, oliwki, ogórki konserwowe, odstawić. Dodać ugotowane warzywa, miętę, oliwę z oliwek i ocet, wymieszać i doprawić do smaku. Ugotowane jajka pokroić w plastry. Sałatkę ryżową z jajkami i tuńczykiem podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną.