Sałatka na ciepło z fasolą i kukurydzą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
214.5 kcal /
898.2 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
18.5 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g czerwonej papryczki chili bezgniazd nasiennych, pokrojonej w plastry (patrz wskazówka)
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 – 20 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 220 g pomidorów przekrojonych na pół
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 30 g octu jabłkowego
  • 20 g miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g wody
  • 100 g kolby kukurydzy tylko ziarna
  • 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
  • 240 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej (1 puszka)
  • 1 awokado pokrojone w plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czerwoną cebulę, papryczkę chili, natkę pietruszki, kolendrę i pomidory, dodać oliwę, ocet jabłkowy, miód, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do salaterki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kukurydzę i fasolę, podgrzewać15 min/90°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, dodać do miski z rozdrobnionymi warzywami i delikatnie wymieszać.
  3. Sałatkę na ciepło z fasolą i kukurydzą podawać udekorowaną plastrami awokado.
Przewijanie do góry