Sałatka na ciepło z fasolą i kukurydzą
214.5 kcal /
898.2 kJKalorie
898.2 kJKalorie
4.4 gBiałko
18.5 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 10 g czerwonej papryczki chili bezgniazd nasiennych, pokrojonej w plastry (patrz wskazówka)
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 – 20 g kolendry, świeżej tylko liście
- 220 g pomidorów przekrojonych na pół
- 70 g oliwy z oliwek
- 30 g octu jabłkowego
- 20 g miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g wody
- 100 g kolby kukurydzy tylko ziarna
- 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
- 240 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej (1 puszka)
- 1 awokado pokrojone w plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czerwoną cebulę, papryczkę chili, natkę pietruszki, kolendrę i pomidory, dodać oliwę, ocet jabłkowy, miód, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do salaterki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kukurydzę i fasolę, podgrzewać15 min/90°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, dodać do miski z rozdrobnionymi warzywami i delikatnie wymieszać.
- Sałatkę na ciepło z fasolą i kukurydzą podawać udekorowaną plastrami awokado.