Sałatka na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki (bez glutenu)
340.1 kcal /
1422.8 kJKalorie
1422.8 kJKalorie
9.8 gBiałko
37.3 gWęglowodany
16.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 450 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 250 g komosy ryżowej (quinoa)
- 10 g oliwy z oliwek
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki pestek dyni
- Dressing: 100
- g sera feta pokruszonego
- 1 ząbek czosnku
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 15 g mięty, świeżej tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczkę miodu, płynnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię i marchewkę, rozdrobnić5-6 s/obr. 4.5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i oliwę. Włożyć koszyczek, odważyć do koszyczka komosę ryżową. Nałożyć przystawkę Varoma z rozdrobnionymi warzywami, gotować na parze17 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć pestki dyni, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną na parze komosę ryżową i warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser feta, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i miód, wymieszać10 s/obr. 3. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać kopystką, następnie posypać uprażonymi pestkami dyni i odważonym serem feta. Sałatkę na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
