Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Sałatka na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki (bez glutenu) - Przepisy na Thermomix

Sałatka na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki (bez glutenu)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
340.1 kcal /
1422.8 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
37.3 gWęglowodany
16.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 450 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 250 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki pestek dyni
  • Dressing: 100
  • g sera feta pokruszonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 15 g mięty, świeżej tylko liście
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczkę miodu, płynnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cukinię i marchewkę, rozdrobnić5-6 s/obr. 4.5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i oliwę. Włożyć koszyczek, odważyć do koszyczka komosę ryżową. Nałożyć przystawkę Varoma z rozdrobnionymi warzywami, gotować na parze17 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć pestki dyni, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną na parze komosę ryżową i warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser feta, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i miód, wymieszać10 s/obr. 3. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać kopystką, następnie posypać uprażonymi pestkami dyni i odważonym serem feta. Sałatkę na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry