Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
370.3 kcal /
1550.4 kJKalorie
1550.4 kJKalorie
10.6 gBiałko
38.6 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów laskowych, prażonych bez skórek (patrz wskazówka)
- 800 g wody
- 180 g quinoa (komosy ryżowej) Melvit
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 15 – 20 g oliwy z oliwek
- ½ – ¾
- łyżeczki oregano, suszonego
- 240 – 280 g awokado (2 szt.), dojrzałego, pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
- 250 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 25 g liści szpinaku baby, świeżych
- 15 g szczypiorku, świeżego posiekanego
- 15 g octu balsamicznego
- ¼ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać quinoa i ¾ łyżeczki soli, gotować20-22 min/95°C//obr. . Ugotowaną quinoa odcedzić przez sitko o drobnych oczkach, przełożyć do dużej miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę i oregano, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski z ugotowaną quinoa, wymieszać kopystką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowaną quinoa, odważyć do niej awokado, pomidorki, szpinak, szczypiorek i ocet, dodać pozostałą ½ łyżeczki soli i pieprz, delikatnie wymieszać kopystką. Sałatkę mocy z quinoa, awokado i szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną rozdrobnionymi wcześniej orzechami laskowymi.
