Sałatka makaronowa z salami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
562 kcal /
2353 kJ
Kalorie
14.6 gBiałko
49.1 gWęglowodany
36.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 100 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli (50g pokrojonej w ćwiartki, 50g pokrojonej w piórka)
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ¾
  • łyżeczki soli
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g musztardy Dijon
  • 1000 g wody
  • 300 g makaronu, suchego, typu farfalle
  • 250 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej w cienkie paski
  • 150 g selera naciowego pokrojonego w 2-3 mm plastry
  • 200 g salami pokrojonego w cienkie paski

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę, zieloną paprykę, 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki i czosnek, dodać oliwę, cukier, ¾ łyżeczki soli, sok z cytryny i musztardę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Dressing przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli i makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. , lub do miękkości. Odcedzić makaron w przystawce Varoma, przelać zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć. Przełożyć do miski z przygotowanym wcześniej dressingiem.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, w której znajduje się makaron i dressing, odważyć do niej pozostałe 50 g cebuli pokrojonej w piórka, koper włoski, seler i salami. Całość dokładnie wymieszać kopystką.
  6. Sałatkę makaronową z salami podawać posypaną rozdrobnioną wcześniej natką jako danie główne.
Przewijanie do góry