Sałatka makaronowa z rukolą i groszkiem; Muffiny owocowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1145 kcal /
4790.7 kJ
Kalorie
42.4 gBiałko
186.2 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 350 g makaronu, suchego, krótkiego typu kokardki
  • 250 g zielonegogroszku, świeżego
  • 250 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 1240 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki migdałów, w słupkach
  • 30 g oliwy z oliwek plus 2 łyżeczki
  • 200 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 35 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g płatków owsianych
  • 60 g jogurtugreckiego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 80 g malin, świeżych
  • 80 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 100 g rukoli (patrz wariant)
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g miodu
  • 40 g octu jabłkowego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej groszek, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 1200 g wody, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić10 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  4. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jabłka, dodać pozostałe 40 g wody, rozdrobnić4 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować5 min/100°C/obr. 1. W tym czasie orzeszki uprażyć na kuchence na suchej, rozgrzanej patelni.
  5. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważony makaron i 1 łyżeczkę oliwy. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć nałożyć dolną część przystawki Varoma z groszkiem, ustawić10 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać banany, zmiksować5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, cukier, jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, jogurt i cynamon, wymieszać przy pomocy kopystki15 s/obr. 4.5.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać maliny, wymieszać kopystką. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 18-20 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  9. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, groszek przełożyć do miski, odstawić. Makaron odcedzić ostrożnie przez dolną część przystawki Varoma, płyn z gotowania zachować. Odcedzony makaron przełożyć do miski z groszkiem, dodać pozostałą 1 łyżeczkę oliwy, wymieszać, odstawić.
  10. Umieścić naczynie miksujące po gotowaniu makaronu w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rukolę, odstawić.
  11. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 100 g płynu z gotowania makaronu, dodać 60 g rozdrobnionego parmezanu, cebulę, czosnek, oliwę, miód, ocet, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 10. Do 4 miseczek równomiernie przełożyć makaron z groszkiem i odważoną rukolę. Każdą porcję posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem, uprażonymi orzeszkami piniowymi i skropić dressingiem. Sałatkę makaronową z rukolą i groszkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu (patrz wskazówka). Muffiny owocowe podawać jako deser.
Przewijanie do góry