Sałatka makaronowa z rukolą i groszkiem; Muffiny owocowe
1145 kcal /
4790.7 kJKalorie
4790.7 kJKalorie
42.4 gBiałko
186.2 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 350 g makaronu, suchego, krótkiego typu kokardki
- 250 g zielonegogroszku, świeżego
- 250 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 1240 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki migdałów, w słupkach
- 30 g oliwy z oliwek plus 2 łyżeczki
- 200 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 35 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g płatków owsianych
- 60 g jogurtugreckiego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 80 g malin, świeżych
- 80 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 100 g rukoli (patrz wariant)
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g miodu
- 40 g octu jabłkowego
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej groszek, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 1200 g wody, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić10 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jabłka, dodać pozostałe 40 g wody, rozdrobnić4 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować5 min/100°C/obr. 1. W tym czasie orzeszki uprażyć na kuchence na suchej, rozgrzanej patelni.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważony makaron i 1 łyżeczkę oliwy. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć nałożyć dolną część przystawki Varoma z groszkiem, ustawić10 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać banany, zmiksować5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, cukier, jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, jogurt i cynamon, wymieszać przy pomocy kopystki15 s/obr. 4.5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać maliny, wymieszać kopystką. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 18-20 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, groszek przełożyć do miski, odstawić. Makaron odcedzić ostrożnie przez dolną część przystawki Varoma, płyn z gotowania zachować. Odcedzony makaron przełożyć do miski z groszkiem, dodać pozostałą 1 łyżeczkę oliwy, wymieszać, odstawić.
- Umieścić naczynie miksujące po gotowaniu makaronu w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rukolę, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 100 g płynu z gotowania makaronu, dodać 60 g rozdrobnionego parmezanu, cebulę, czosnek, oliwę, miód, ocet, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 10. Do 4 miseczek równomiernie przełożyć makaron z groszkiem i odważoną rukolę. Każdą porcję posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem, uprażonymi orzeszkami piniowymi i skropić dressingiem. Sałatkę makaronową z rukolą i groszkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu (patrz wskazówka). Muffiny owocowe podawać jako deser.