Sałatka makaronowa z krewetkami i awokado
289 kcal /
1206 kJKalorie
1206 kJKalorie
12.6 gBiałko
29.9 gWęglowodany
13.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 1 płaska łyżka soli
- 250 g makaronu, suchego np. świderki, kokardki
- 2 łyżki masła
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 300 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
- 1 awokado pokrojone na 2-3 cm kawałki
- 3 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 3 – 4 szczypty chili, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać sól i makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek,gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Ugotowany makaron przecedzić przez koszyczek i przełożyć do dużej miski, dodać masło i pieprz, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać krewetki, dusić kolejne3 min/120°C//obr. . Przełożyć do miski z makaronem, dodać awokado, sok z cytryny i chili. Wymieszać kopystką, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Sałatkę makaronową z krewetkami i awokado podawać jako przystawkę.