Sałatka jubileuszowa Agnieszki Wieczorek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
461 kcal /
1930 kJ
Kalorie
11.5 gBiałko
33.5 gWęglowodany
31.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g ziaren słonecznika
  • 80 g oleju z pestek winogron
  • 25 g miodu wielokwiatowego
  • 60 g octu balsamicznego
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 250 – 300 g mieszanki młodych sałat
  • 300 g melona miodowego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 150 g sera typu feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 2 łyżki amarantusa, ekspandowanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać słonecznik, prażyć bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 0.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać olej, miód, ocet, dodać dżem i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej mieszankę młodych sałat, melona i fetę, odstawić. Sałatkę polać przygotowanym sosem, wierzch posypać amarantusem i uprażonymi ziarnami słonecznika. Sałatkę jubileuszową Agnieszki Wieczorek podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry