Sałatka jubileuszowa Agnieszki Wieczorek
461 kcal /
1930 kJKalorie
1930 kJKalorie
11.5 gBiałko
33.5 gWęglowodany
31.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g ziaren słonecznika
- 80 g oleju z pestek winogron
- 25 g miodu wielokwiatowego
- 60 g octu balsamicznego
- 150 g dżemu z czarnej porzeczki
- ½
- łyżeczki soli
- 250 – 300 g mieszanki młodych sałat
- 300 g melona miodowego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g sera typu feta pokrojonego w 1 cm kostkę
- 2 łyżki amarantusa, ekspandowanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać słonecznik, prażyć bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 0.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać olej, miód, ocet, dodać dżem i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej mieszankę młodych sałat, melona i fetę, odstawić. Sałatkę polać przygotowanym sosem, wierzch posypać amarantusem i uprażonymi ziarnami słonecznika. Sałatkę jubileuszową Agnieszki Wieczorek podawać bezpośrednio po przygotowaniu.