Sałatka detox

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
170 kcal /
711 kJ
Kalorie
5 gBiałko
16 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 15
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g migdałów, ze skórką
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
  • 150 g brukselki przekrojonej na pół
  • 150 g różyczek brokułu
  • 75 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • Dressing: 10 – 15
  • g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g musztardy Dijon
  • 30 g miodu
  • 30 g syropu klonowego
  • ¼
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  2. Dodać migdały, rozdrobnić4-5 s/obr. 6. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, czerwoną kapustę i brukselkę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się natka pietruszki z migdałami, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć brokuły i jarmuż, rozdrobnić4-6 s/obr. 5. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi wcześniej warzywami. Dodać do miski nasiona słonecznika, wymieszać kopystką. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód i sól, wymieszać12 s/obr. 3. Powstałym dressingiem polać sałatkę. Sałatkę detox podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry