Sałatka detox
170 kcal /
711 kJKalorie
711 kJKalorie
5 gBiałko
16 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 15
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 60 g migdałów, ze skórką
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
- 150 g brukselki przekrojonej na pół
- 150 g różyczek brokułu
- 75 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- Dressing: 10 – 15
- g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 g oliwy z oliwek
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g musztardy Dijon
- 30 g miodu
- 30 g syropu klonowego
- ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać migdały, rozdrobnić4-5 s/obr. 6. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, czerwoną kapustę i brukselkę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się natka pietruszki z migdałami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć brokuły i jarmuż, rozdrobnić4-6 s/obr. 5. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi wcześniej warzywami. Dodać do miski nasiona słonecznika, wymieszać kopystką. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód i sól, wymieszać12 s/obr. 3. Powstałym dressingiem polać sałatkę. Sałatkę detox podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
