Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
391 kcal /
1637.1 kJKalorie
1637.1 kJKalorie
19.2 gBiałko
35.4 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dressing z limonki i chili: 10 – 20
- g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 40 – 60 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 40 g oleju ryżowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 ½
- łyżeczki cukru
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- Sałatka: 1
- ząbek czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1000 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 280 – 300 g krewetek, surowych, obranych
- 280 – 300 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych
- 150 g kaszy bulgur
- 130 g awokado dojrzałego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 40 – 50 g liści szpinaku, świeżych
- 85 g ogórka pokrojonego w 5 mm plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z limonki, olej ryżowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz i sól, wymieszać1 min 30 s/obr. 3. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej krewetki, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 2.
- Zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowane na parze krewetki przełożyć do miski do sałatki, odstawić. Nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze11-13 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski z krewetkami.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z krewetkami i kaszą, odważyć do niej awokado, szpinak i ogórka, polać dressingiem, wymieszać za pomocą kopystki. Sałatkę bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.