Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
391 kcal /
1637.1 kJ
Kalorie
19.2 gBiałko
35.4 gWęglowodany
20 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dressing z limonki i chili: 10 – 20
  • g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 40 – 60 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 40 g oleju ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 ½
  • łyżeczki cukru
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Sałatka: 1
  • ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 280 – 300 g krewetek, surowych, obranych
  • 280 – 300 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych
  • 150 g kaszy bulgur
  • 130 g awokado dojrzałego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 40 – 50 g liści szpinaku, świeżych
  • 85 g ogórka pokrojonego w 5 mm plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sok z limonki, olej ryżowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz i sól, wymieszać1 min 30 s/obr. 3. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać wodę i sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej krewetki, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 2.
  5. Zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowane na parze krewetki przełożyć do miski do sałatki, odstawić. Nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze11-13 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski z krewetkami.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z krewetkami i kaszą, odważyć do niej awokado, szpinak i ogórka, polać dressingiem, wymieszać za pomocą kopystki. Sałatkę bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry