Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
105.5 kcal /
441.4 kJKalorie
441.4 kJKalorie
1.6 gBiałko
20.8 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pikantny sos słodko-kwaśny: 10
- g skrobi ziemniaczanej
- 110 g wody
- 1 ząbek czosnku
- 10 – 15 g papryczek chili, świeżych zgniazdami nasiennymi, pokrojonych na kawałki
- 40 g octu ryżowego
- 10 g sosu sojowego jasnego
- 15 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 25 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 80 g brązowego cukru
- Sajgonki: 5 – 10
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 – 10 g liści kolendry, świeżych
- 1 ząbek czosnku
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 500 g białej kapusty pokrojonej na 5-7 cm kawałki
- 90 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 60 g cebuli czerwonej, pokrojonej w ćwiartki
- 30 g oleju
- 15 g sosu sojowego jasnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- woda letnia, do namaczania papieru ryżowego
- 36 płatów papieru ryżowego (patrz wskazówka)
- Sposób przyrządzenia: olej dogłębokiego smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego skrobię i 40 g wody, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczki chili, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 70 g wody, wymieszaną skrobię z wodą, ocet, sos sojowy, sok z cytryny, przecier pomidorowy i cukier. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować6 min/100°C/obr. 2. Sos przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać marchewkę, rozdrobnić6 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionymi warzywami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć por i cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione warzywa, sos sojowy, sól, pieprz, curry i kurkumę, przemieszać kopystką, odparowywać bez założonej miarki16-20 min/120°C//obr. 1(patrz wskazówka). Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
- Po tym czasie duży, płytki talerz wypełnić letnią wodą. Pojedynczy płat papieru ryżowego zanurzyć na 2 s w wodzie i przełożyć na deskę do krojenia. W ten sam sposób zmoczyć drugi arkusz papieru ryżowego i ułożyć go na pierwszym tak, aby zachodziły na siebie niemal całkowicie, tworząc podwójną warstwę (patrz wskazówka). Odczekać 20-30 s, aż papier ryżowy zmięknie. Nałożyć ok. 2 łyżki farszu. Boki papieru ryżowego założyć do środka, następnie całość zwinąć w rulon, upewniając się, że miejsce złączenia jest dokładnie sklejone. Odstawić na półmisek. W ten sam sposób zawinąć pozostałe sajgonki.
- Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej. Sajgonki smażyć partiami ok. 30 s z każdej strony, do momentu uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone sajgonki kłaść na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Sajgonki podawać na ciepło z ostrym sosem słodko-kwaśnym.