Ryżowo-kokosowe kulki (arancini) nadziewane suszonymi śliwkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
171.9 kcal /
719.7 kJ
Kalorie
2.7 gBiałko
26 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g ryżu białego, Thailand premium, Melvit (patrz wskazówka)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g płatków kokosowych
  • 100 g quinoa (komosy ryżowej) Melvit
  • ¼ – ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 10 śliwek suszonych, bez pestek
  • olej rzepakowy ilość do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż i wiórki kokosowe, gotować23-25 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki (patrz wskazówka), odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić głęboki talerz, odważyć do niego quinoa, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ostudzony ryż z wiórkami kokosowymi, podzielony na kawałki, dodać 20 g przygotowanego wcześniej cukru pudru i cynamon, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Przełożyć do innego naczynia. Z masy ryżowo-kokosowej uformować 10 kulek, każdą kulkę spłaszczyć w zwilżonych wodą dłoniach, aby uzyskać placek. Na środku każdego placka ułożyć suszoną śliwkę, następnie zawinąć, ponownie formując kulkę. Kulki obtoczyć w odważonej wcześniej quinoa, lekko dociskając obtoczone kulki w dłoniach, odkładać na deskę do krojenia.
  5. W głębokiej patelni do smażenia rozgrzać olej (patrz wskazówka). Kulki ostrożnie zanurzać w gorącym oleju, smażyć ok. 3 min na średniej mocy palnika lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone kulki wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Ryżowo-kokosowe kulki (arancini) nadziewane suszonymi śliwkami podawać na ciepło, oprószone pozostałym przygotowanym wcześniej cukrem pudrem.
Przewijanie do góry