Ryżowo-kokosowe kulki (arancini) nadziewane suszonymi śliwkami
171.9 kcal /
719.7 kJKalorie
719.7 kJKalorie
2.7 gBiałko
26 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 1 łyżeczka soli
- 100 g ryżu białego, Thailand premium, Melvit (patrz wskazówka)
- 40 g wiórków kokosowych
- 40 g płatków kokosowych
- 100 g quinoa (komosy ryżowej) Melvit
- ¼ – ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki kardamonu, mielonego
- 10 śliwek suszonych, bez pestek
- olej rzepakowy ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż i wiórki kokosowe, gotować23-25 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki (patrz wskazówka), odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić głęboki talerz, odważyć do niego quinoa, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ostudzony ryż z wiórkami kokosowymi, podzielony na kawałki, dodać 20 g przygotowanego wcześniej cukru pudru i cynamon, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Przełożyć do innego naczynia. Z masy ryżowo-kokosowej uformować 10 kulek, każdą kulkę spłaszczyć w zwilżonych wodą dłoniach, aby uzyskać placek. Na środku każdego placka ułożyć suszoną śliwkę, następnie zawinąć, ponownie formując kulkę. Kulki obtoczyć w odważonej wcześniej quinoa, lekko dociskając obtoczone kulki w dłoniach, odkładać na deskę do krojenia.
- W głębokiej patelni do smażenia rozgrzać olej (patrz wskazówka). Kulki ostrożnie zanurzać w gorącym oleju, smażyć ok. 3 min na średniej mocy palnika lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone kulki wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Ryżowo-kokosowe kulki (arancini) nadziewane suszonymi śliwkami podawać na ciepło, oprószone pozostałym przygotowanym wcześniej cukrem pudrem.