Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
410.8 kcal /
1719.7 kJ
Kalorie
14.5 gBiałko
51.3 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 5 – 10
  • g liści natki pietruszki, świeżych
  • 1000 g wody
  • 120 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 100 – 120 g awokado dojrzałego (1 szt.), pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 80 – 100 g rukoli
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w paski
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • Dressing: 1
  • ząbek czosnku
  • 10 g musztardy miodowej
  • 20 g syropu klonowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren sezamu, czarnego
  • 2 łyżki ziaren sezamu, białego
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego, np. orkiszowego żytniego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego soczewicę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 200 g fasolki szparagowej, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, fasolkę przełożyć do miski, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, soczewicę przełożyć do miski z fasolką, odstawić do ostudzenia na min. 15 min. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z soczewicą i fasolką, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z warzywami, odważyć do niej awokado, suszone pomidory, rukolę i pomidorki koktajlowe, delikatnie wymieszać kopystką, posypać rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać musztardę, syrop klonowy, oliwę, sok z cytryny, zioła prowansalskie i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Sałatkę z zielonej soczewicy podawać polaną dressingiem, posypaną czarnym sezamem (patrz wskazówka) z kromkami pełnoziarnistego pieczywa.
Przewijanie do góry