Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami; Sorbet owocowy
761.5 kcal /
3186.2 kJKalorie
3186.2 kJKalorie
28.6 gBiałko
117.6 gWęglowodany
19.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami: 1600
- g wody
- 10 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 250 g ryżu basmati
- 120 g marchewki pokrojonej w 1 cm kostkę
- 280 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
- 100 g zielonegogroszku, świeżego
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 4 jajka
- Sorbet owocowy: 150 – 180
- g cukru
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
- 300 g mieszanych owoców, świeżych pokrojonych na kawałki
- 1000 g kostek lodu (patrz wskazówka)
- Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami cd.: 100
- g oliwek bez pestek, w całości przekrojonych na pół
- 15 – 20 g ogórka konserwowego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 80 – 100 g czerwonej papryki, konserwowej pokrojonej w paski (ok. 3 x 0.5 cm)
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 – 20 g octu, białego
- 1 puszka tuńczyka, w oleju odsączonego (waga po odsączeniu ok. 140g)
- 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście, posiekane
- sól ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony ilość do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 1200 g wody i olej, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę i cukinię. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić18 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 400 g wody. Włożyć drugi koszyczek, włożyć do niego jajka, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić10 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sorbet.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sok z cytryny i owoce, zmiksować1 min 30 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kostki lodu, zmiksować1 min 30 s/obr. 9. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do zamrażalnika do momentu podania.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ugotowane na parze jajka obrać i pokroić w ćwiartki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić dużą miskę do sałatek, odważyć do niej oliwki, ogórek, paprykę, oliwę i ocet. Dodać tuńczyka, miętę, ugotowany na parze ryż i warzywa. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryżową sałatkę z tuńczykiem i jajkami podawać jako danie główne. Sorbet owocowy podawać jako deser.