Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami; Sorbet owocowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
761.5 kcal /
3186.2 kJ
Kalorie
28.6 gBiałko
117.6 gWęglowodany
19.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami: 1600
  • g wody
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g ryżu basmati
  • 120 g marchewki pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 280 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 100 g zielonegogroszku, świeżego
  • 100 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 4 jajka
  • Sorbet owocowy: 150 – 180
  • g cukru
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
  • 300 g mieszanych owoców, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 1000 g kostek lodu (patrz wskazówka)
  • Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami cd.: 100
  • g oliwek bez pestek, w całości przekrojonych na pół
  • 15 – 20 g ogórka konserwowego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 80 – 100 g czerwonej papryki, konserwowej pokrojonej w paski (ok. 3 x 0.5 cm)
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 10 – 20 g octu, białego
  • 1 puszka tuńczyka, w oleju odsączonego (waga po odsączeniu ok. 140g)
  • 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście, posiekane
  • sól ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 1200 g wody i olej, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę i cukinię. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić18 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 400 g wody. Włożyć drugi koszyczek, włożyć do niego jajka, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić10 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sorbet.
  4. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sok z cytryny i owoce, zmiksować1 min 30 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kostki lodu, zmiksować1 min 30 s/obr. 9. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do zamrażalnika do momentu podania.
  7. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ugotowane na parze jajka obrać i pokroić w ćwiartki, odstawić.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić dużą miskę do sałatek, odważyć do niej oliwki, ogórek, paprykę, oliwę i ocet. Dodać tuńczyka, miętę, ugotowany na parze ryż i warzywa. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryżową sałatkę z tuńczykiem i jajkami podawać jako danie główne. Sorbet owocowy podawać jako deser.
Przewijanie do góry