Ryż z warzywami i kotleciki z indyka i pieczarek
445.5 kcal /
1864 kJKalorie
1864 kJKalorie
30.6 gBiałko
61 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ryż z warzywami: 70
- g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 70 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 20 g oliwy z oliwek
- 1000 g wody
- 160 g ryżu
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 100 g zielonegogroszku, konserwowego odsączonego z zalewy
- 50 – 80 g cebuli dymki tylko zielona część, drobno posiekanej
- 1 płaska łyżka curry, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- Kotleciki z indyka i pieczarek: 150
- g pieczarek przekrojonych na pół
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 350 g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 10 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno posiekanej
- (opcjonalnie)
- 500 g wody
- 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3-4 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć żółtą paprykę, czerwoną paprykę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pieczarki, czerwoną cebulę i oliwę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić8 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze20-22 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do miski z duszonymi warzywami włożyć ugotowany ryż, następnie postawić ją na pokrywie naczynia miksującego. Odważyć do niej kukurydzę, groszek i cebulę dymkę, dodać curry, sól, pieprz i oregano, wymieszać kopystką. Przełożyć do 4 pudełek na lunch, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, rozdrobnić4-5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mięso z indyka, rozdrobnić15 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobnione pieczarki, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i natkę pietruszki, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Z masy uformować 8 kotlecików (Ø 5 cm), układać je w dolnej części przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z kotlecikami. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego brokuł, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowane brokuły przełożyć do przygotowanego wcześniej ryżu z warzywami, wymieszać kopystką. Ryż z warzywami i kotleciki z indyka i pieczarek zapakować w formie lunchboxu.