Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
486.8 kcal /
2037.9 kJ
Kalorie
16.5 gBiałko
107.3 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ryż z warzywami na parze: 200
  • g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
  • 100 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
  • 200 g cukinii pokrojonej w słupki
  • 200 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach
  • 250 ggrzybów, świeżych (np. pieczarek, boczniaków), pokrojonych w plastry
  • 100 g kiełków soi, świeżych
  • 1200 g wody
  • 250 g ryżu parboiled
  • Sos słodko-kwaśny: 20 – 40
  • g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 50 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 30 – 50 g octu owocowego np. jabłkowego, porzeczkowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g ananasa, świeżego pokrojonego na 1,5 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą i cukinię. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego grzyby i kiełki soi. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami, grzybami i kiełkami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Płyn pozostały po gotowaniu przelać do innego naczynia, zachować.
  3. Do naczynia miksującego włożyć imbir i paprykę, rozdrobnić8 s/obr. 8.
  4. Dodać 150 g płynu pozostałego po gotowaniu, ocet owocowy, cukier, miód, skrobię kukurydzianą i sól, wymieszać10 s/obr. 3następnie gotować3 min 30 s/100°C/obr. 2.
  5. Dodać sos sojowy, sok z limonki, pieprz i ananas, wymieszać5 s/obr. 3. Warzywa ugotowane na parze przełożyć do innego naczynia, przełożyć do nich przygotowany sos, wymieszać kopystką. Ryż z warzywami na parze i sosem słodko-kwaśnym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry