Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym
486.8 kcal /
2037.9 kJKalorie
2037.9 kJKalorie
16.5 gBiałko
107.3 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ryż z warzywami na parze: 200
- g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
- 100 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
- 200 g cukinii pokrojonej w słupki
- 200 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach
- 250 ggrzybów, świeżych (np. pieczarek, boczniaków), pokrojonych w plastry
- 100 g kiełków soi, świeżych
- 1200 g wody
- 250 g ryżu parboiled
- Sos słodko-kwaśny: 20 – 40
- g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 30 – 50 g octu owocowego np. jabłkowego, porzeczkowego
- 50 g brązowego cukru
- 50 g miodu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 60 g sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g ananasa, świeżego pokrojonego na 1,5 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą i cukinię. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego grzyby i kiełki soi. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami, grzybami i kiełkami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Płyn pozostały po gotowaniu przelać do innego naczynia, zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir i paprykę, rozdrobnić8 s/obr. 8.
- Dodać 150 g płynu pozostałego po gotowaniu, ocet owocowy, cukier, miód, skrobię kukurydzianą i sól, wymieszać10 s/obr. 3następnie gotować3 min 30 s/100°C/obr. 2.
- Dodać sos sojowy, sok z limonki, pieprz i ananas, wymieszać5 s/obr. 3. Warzywa ugotowane na parze przełożyć do innego naczynia, przełożyć do nich przygotowany sos, wymieszać kopystką. Ryż z warzywami na parze i sosem słodko-kwaśnym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.