Ryby z ryżem z warzywami
630.5 kcal /
2639.8 kJKalorie
2639.8 kJKalorie
53 gBiałko
48.2 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ryby z pomidorkami: 1400 – 1600
- g ryb, całych, oczyszczonych np. karmazynów, lucjanów
- 300 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g oliwy z oliwek
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Ryż z warzywami: 150
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli pokrojonej w 1 cm plastry
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 580 g wody
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryby i pomidorki koktajlowe. Przełożyć na blachę do pieczenia, oprószyć 1 łyżeczką soli i pieprzem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, pozostałe ½ łyżeczki soli i sok z cytryny, wymieszać5 s/obr. 5. Przelać na blachę z rybami i pomidorkami. Nasmarować ryby marynatą od wewnętrznej strony za pomocą pędzelka. Piec ok. 30 min (180°C, patrz wskazówka). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, natkę pietruszki i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła. Nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić3-4 s/obr. 4.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż. Dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, do momentu, aż woda z płukania ryżu przestanie być mętna (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego dodać opłukany ryż, wodę i sól, dokładnie wymieszać kopystką. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, uruchomić Gotowanie Ryżu. Ryby z ryżem z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem oliwy z pieczenia.